Om de energieprestaties van buurtwinkels te verbeteren, ontwikkelt ENGIE Solutions eenvoudige en innovatieve koelsystemen.

In een supermarkt is koeling goed voor bijna 70% van het totale energieverbruik. Een efficiënt en milieuvriendelijk koelsysteem biedt dus vele voordelen: energiebesparing, snel rendement, betrouwbaarheid… Als specialist in industriële en commerciële koeling heeft ENGIE Solutions een uitgebreide expertise op dit gebied. Om de CO2-voetafdruk van voedingswinkels aanzienlijk te verminderen, gebruiken we 100% natuurlijke en ecologische koelmiddelen. Zo ook bij Proxy Delhaize in Rhisnes. Een primeur voor een buurtwinkel!

CO2 in de frigo

De directie van Proxy Delhaize in Rhisnes begreep dat een ultramodern koelsysteem hun energieverbruik aanzienlijk zou verminderen. Daarom gingen ze in zee met ENGIE Solutions. Tot nu toe was het gebruik van een 100% natuurlijk koelmiddel immers voorbehouden aan grote winkels of de industriële sector. Dankzij ENGIE Solutions kunnen middelgrote winkels nu ook profiteren van dit soort oplossingen die hun ecologische voetafdruk verkleinen.

30% minder verbruik

Concreet vermindert de nieuwe installatie het elektriciteitsverbruik van de winkel met 30% en vermijdt ze de uitstoot van 100 ton CO2 per jaar. Hoe bereiken ze dit resultaat? Door het gebruik van  ammoniak als koelmiddel. Ammoniak (of NH3) zorgt voor drie keer betere prestaties dan fluorkoolwaterstoffen (HFK’s). Bovendien stoot het geen broeikasgassen uit.

Een globale oplossing

Om de energie-efficiëntie van de Proxy Delhaize te optimaliseren, voerde ENGIE Solutions ook verschillende werken uit in de winkel: volledige isolatie van het gebouw en de leidingen, warmterecuperatiesysteem van de koudeproductie, warmtepomp, hoogrendementskoelkasten, ledverlichting, performante draaideuren en isothermische ruimtes. Onze teams hebben het project van A tot Z beheerd. De koelsector is volgens het International Institute of Refrigeration de derde grootste verbruiker van elektriciteit ter wereld en dus past dit contract volledig binnen de ambitie van ENGIE Solutions om een belangrijke speler te zijn in de koolstofarme transitie in België.

Onze expertise omvat:

01. Onderhoud, inspectie en reiniging
02. Geavanceerde monitoring
03. Koudeproductie-installatie
04. Koeltogen
05. Koelkamers en isotherme panelen

06. HVAC in de winkel
07. Warmteterugwinning van koudeproductie
08. Free-cooling
09. Verwarming
10. Sanitair, warm water

11. Verlichting
12. Isolatie
13. Hernieuwbare energie
14. Elektrische mobiliteit
15. Koeltransport

100%

Natuurlijk koelmiddel

-30%

Minder energieverbruik

3 tot5jaar

ROI

Wenst u meer informatie over onze zero carbon-koelgroepen?

Contacteer onze experts