De levenskwaliteit van de Antwerpenaren verbeteren dankzij een grootschalig groen mobiliteitsplan… daar werkt ENGIE Solutions graag aan mee.

De openbare ruimte herinrichten en een nieuwe vorm van duurzame mobiliteit ontwikkelen: het zijn enkele van de missies van ENGIE Solutions. Dus als Antwerpen besluit de stad een facelift te geven en een van haar meest ambitieuze projecten, de Noorderlijn, op te starten, dan tekenen wij present. Als aannemer in het Tramcontractors consortium zorgen wij voor alle technische installaties. Eind 2019 werden de twee nieuwe tramlijnen officieel in gebruik genomen. Het doel? De bereikbaarheid tussen het stadscentrum, het Eilandje en het noorden van Antwerpen verbeteren.

Verkeer en gebruikscomfort optimaliseren

De aanleg van deze nieuwe tramlijnen maakt deel uit van het Masterplan 2020 van de Vlaamse overheid. Het uiteindelijke doel is om het verkeer en de levenskwaliteit van de Antwerpenaren te verbeteren. En niet voor niets! Het project omvat niet alleen de aanleg van nieuwe tramlijnen, maar ook de verbetering van de verkeersveiligheid. Concreet worden de wegen hertekend. De openbare ruimte wordt heringedeeld. Bepaalde assen, pleinen en buurten zijn met elkaar verbonden door een vereenvoudigde toegang voor voetgangers en fietsers. Zo moet de stad met alle vervoersmiddelen bereikbaar zijn!

Multitechnische competenties

In het kader van deze grote infrastructuurwerken is ENGIE Solutions op alle fronten betrokken: elektromechanische werken, installatie van een glasvezelcommunicatienetwerk, aanleg van bovenleidingen voor de nieuwe tramlijnen, installatie van 5 tractieonderstations voor energieomzetting tussen het hoogspanningsnet en het tramnet, renovatie van de Londenbrug, vernieuwing van de openbare verlichting en verkeerslichten. En dan hebben we het nog niet eens over de technische installaties van de nieuwe ondergrondse parkeergarage en de tunnel onder het Operaplein.

Aantrekkelijkere en groenere steden

Openbaar vervoer is dé sleutel tot een aantrekkelijke stad. Het geeft ook elke inwoner de mogelijkheid om zelf iets te doen voor het milieu. Dit project – uitgevoerd door middel van een Publiek-Private Samenwerking (PPS) tussen De Lijn, de stad Antwerpen, het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer en het consortium Tramcontractors, waarvan wij deel uitmaken met BAM – is daar een goed voorbeeld van. Het laat zien hoe ENGIE Solutions de partner bij uitstek is voor alle grote groene mobiliteitsprojecten.

610

Bovenleidingspalen

4900

Ledarmaturen

280Km

Km kabels (data en vermogen)

36Km

Sporen

Wilt u meer te weten komen over ons aanbod inzake duurzame en intelligente mobiliteit?

Contacteer onze experts