ENGIE Solutions werkt mee aan een ecologisch en milieuvriendelijk kantoorgebouw dat het welzijn van de gebruikers verbetert.

BNP Paribas Fortis en ENGIE Solutions zijn al geruime tijd partners. Via een Integrated Facility Management contract zorgt ENGIE Solutions al jaren voor de technische installaties en het comfort in bijna 400 filialen en 30 gebouwen van de bankinstelling. Toen BNP Paribas besloot zijn hoofdkantoor te vervangen door een nieuw, meer ecologisch en modulair gebouw, was het niet verwonderlijk dat ENGIE Solutions als voorkeurspartner uit de bus kwam. Voor dit gigantische gebouw in Brussel, gelegen aan de Warandeberg, in het hartje van de hoofdstad, heeft de bank ons het beheer van de elektrische en koelinstallaties toevertrouwd met één doel: het energieverbruik zo veel mogelijk beperken.

Flexibiliteit en eenvoud

Vermindering van het energieverbruik, lokale productie van groene energie, optimaal gebruik van technologie… De nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis moest ecologisch, eenvoudig en energie-efficiënt zijn. En het welzijn van de gebruikers was ook een heel belangrijk punt. Onze teams hebben installaties geplaatst die voldoen aan de hoogste normen: 12 000 dataverbindingspunten, redundant glasvezelnetwerk, toegangscontrole voor 200 deuren, 498 zonnepanelen, ledverlichting, gecentraliseerd technisch beheer, etc. Alles is tot in het kleinste detail uitgedacht.

Een energieverbruik dat 7 keer lager ligt

Wat de HVAC-apparatuur betreft, is het gebruik van een seizoensgebonden warmte-energieopslagsysteem – STES (Seasonal Thermal Energy Storage) – het meest opvallende element. Deze installatie wordt mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van grondwater in de buurt. Dit zal een waterbassin van 13 000 m³ voeden, waardoor thermische energie kan worden bewaard. Dankzij dit ingenieuze systeem kunnen we het gebouw zowel verwarmen als koelen en het energieverbruik met een factor zeven doen dalen ten opzichte van het oude gebouw.

Een aangenaam werkkader voor 4500 medewerkers

De werkzaamheden zijn in november 2018 gestart en zullen in maart 2021 worden afgerond. Op dat moment zullen de 4500 medewerkers van de bank opnieuw hun intrek nemen in hun kantoor. Nieuwe kantoren voor een nieuwe manier van werken? Dat is alvast de ambitie van BNP Paribas Fortis, dat met dit nieuwe hoofdkantoor wil anticiperen op de evolutie door een geconnecteerde, efficiënte werkomgeving te creëren, die volledig geïntegreerd is in zijn ecosysteem.

498

Zonnepanelen

95000

Een bruto oppervlakte

7

Een energieverbruik dat 7 keer lager ligt

Wenst u meer informatie over ons aanbod voor duurzame en intelligente gebouwen?

Contacteer onze experts