ENGIE Solutions wil steden helpen in hun grote uitdaging om stedelijke verkeersopstoppingen tegen te gaan via de implementatie van duurzame mobiliteitsoplossingen.

Verkeer vlotter laten verlopen, CO2-uitstoot beperken en verkeersveiligheid verbeteren zijn grote uitdagingen voor onze steden en gemeenten. Dankzij zijn technische expertise in de infrastructuursector is ENGIE Solutions in staat om een reeks intelligente en complete mobiliteitsoplossingen te bieden die bijdragen aan de verbetering van de mobiliteit in steden.

Een betere mobiliteit dankzij dynamisch beheer

In Namen was ENGIE Solutions betrokken bij het ontwerp en de implementatie van een geïntegreerd systeem voor het beheer van vervoersgegevens, ook wel Intelligent Transport System (ITS) genoemd. Het gaat over een complete oplossing die de stad Namen in staat stelt om de mobiliteit op stedelijke schaal dynamisch te beheren. Dankzij dat systeem krijgen de gebruikers die van en naar Namen reizen in real time nauwkeurige informatie over de toestand van het verkeer, waarbij ook de verschillende vervoerswijzes worden geïntegreerd. Zo is de stad Namen dus in staat om het gedrag van haar gebruikers te sturen en de beste multimodale bereikbaarheid aan te bieden. ENGIE Solutions en zijn partners ENGIE Tractebel en Macq in Namen hebben hun krachten gebundeld om een oplossing op maat te ontwerpen die rekening houdt met de specifieke kenmerken van de stad.

Intelligente infrastructuur voor een duurzame mobiliteit

Het in Namen geïnstalleerde ITS verloopt in 3 fasen: het verzamelen van informatie over het verkeer en het milieu; de verwerking van de gegevens en het geïntegreerde beheer ervan; de verspreiding van de informatie naar de gebruikers en de beheerders. Naast de uitvoeringsstudie en het projectmanagement was ENGIE Solutions verantwoordelijk voor de levering en installatie van de apparatuur op het terrein. Enerzijds informatiesensoren zoals CCTV-camera’s, ANPR-camera’s, parkeersensoren, luchtkwaliteitssensoren; anderzijds bestemmingsborden voor gebruikers zoals informatiepanelen en displays. ENGIE Solutions heeft ook het glasvezelcommunicatienetwerk geïnstalleerd, wat de interface met verschillende apparatuur mogelijk maakt. Het gecentraliseerde beheersysteem voor de verzamelde gegevens werd door Macq ontwikkeld. Onze zusterentiteit ENGIE Tractebel stond in voor het opstellen van mobiliteitsscenario’s.

Een geïntegreerd systeem met verschillende voordelen

Dit geïntegreerde systeem zal het mogelijk maken om het verkeer naar het stadscentrum vlotter te maken, het multimodale vervoer te bevorderen en onrechtstreeks ook de luchtkwaliteit in Namen te verbeteren. Bovendien kunnen gebruikers dankzij een app en een website de snelste en meest geschikte route naar hun bestemming en de bezetting van de parkeergarages raadplegen.

Sensoren op het terrein:
01. CCTV-camera’s
02. ANPR-camera’s
03. Parkingsensoren
04. Luchtkwaliteitsensoren

Gegevensverwerking:
05. Draadloos communicatienetwerk
06. Centralisatie en verwerking van de gegevens in real-time

Informatieverspreidingssystemen:
07. Dynamische informatieborden (DIB)
08. Informatiezuilen voor de reizigers
09. Mobiele app

84,2Mrd

Belgen leggen jaarlijks 84,2 miljard km af in België

14,4%

Van de kilometers wordt gereden met bedrijfswagens

40%

De transportsector is verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in Namen

8Mrd

Het VBO schat dat de files jaarlijks 8 miljard euro kosten aan de maatschappij

Wenst u meer informatie over onze mobiliteitsoplossingen?

Contacteer onze experts