Om de gegevensintegriteit te waarborgen en het energieverbruik van datacenters te verminderen, maakt ENGIE Solutions gebruik van de meest geavanceerde technologieën.

Vandaag wordt geschat dat het verzenden van een e-mail het equivalent verbruikt van een gloeilamp gedurende een uur. In het licht van de groeiende computerdata en IT-behoeften, is het verminderen van de ecologische voetafdruk van datacenters tot een noodzaak uitgegroeid. Met de kennis en expertise van zijn teams biedt ENGIE Solutions innovatieve oplossingen aan bedrijven en overheden die hun data willen beveiligen in flexibele, betrouwbare en energiezuinige IT-lokalen. Van housing, bouw, of renovatie van een datacenter tot het onderhoud en geïntegreerd beheer, wij stellen alles in het werk om onze klanten te ondersteunen zodat zij zich kunnen concentreren op hun corebusiness.

Groen datacenter: wat is dat?

Een datacenter wordt “groen” genoemd wanneer de HVAC-en elektrotechnische systemen ontworpen zijn met als doel een optimale energie-efficiëntie te bekomen. Of het nu gaat om een renovatie of een nieuwe installatie, niets wordt aan het toeval overgelaten: we zorgen voor koeltechniek, verlichting, IT-infrastructuur, airconditioning, enz.

Free-cooling autonomous unit

Om de PUE (Power Use Effectiveness) van een datacenter te verminderen, maakt ENGIE Solutions gebruik van geavanceerde technologieën zoals de FRAU (Free-cooling autonome unit). De FRAU is een systeem gepatenteerd door onze teams waarbij de buitenlucht gebruikt wordt om te koelen. Hierdoor kan men tussen de 15 en 20 procent energie besparen.

ENGIE Agility Center: parel op Belgische bodem

FRAU is een van de technieken die we in het Agility Center van Crealys Science Park (Namen) hebben toegepast. Dit datacenter is een goed voorbeeld van de know-how van ENGIE Solutions op vlak van groene datacenters. Ontworpen om de gegevens van de ENGIE Groep te huisvesten, het wordt beschouwd als een van de groenste in Europa. In dit 100% beveiligde datacenter is de PUE minder dan 1,3 (het gemiddelde in de sector is 1,8). ENGIE Solutions heeft de ecologische voetafdruk ook tot het uiterste gebracht met een jaarlijkse besparing van 10 000 ton CO2 vergeleken met een klassiek datacenter.

Housing formules

Voor bedrijven of instellingen die gebruik willen maken van de voordelen van een groen datacenter zonder het te hoeven bouwen, biedt ENGIE’s Agility Center hostingformules. Deze bieden uitzonderlijke diensten tegen een competitieve prijs: ultra-veilige omgeving, gegarandeerde beschikbaarheid van 99,982% (tier 3+) en de ideale geografische ligging op het internationale datakruispunt tussen Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.

IBM

ENGIE Solutions beheert twee datacenters voor IBM op de mirrorsites van Bastenaken en Vaux-sur-Sûre. Zo’n 25 ENGIE Solutions-medewerkers staan er in voor het technische en bedrijfkritische onderhoud (hoogspanning, generatoren, UPS, koelgroepen …) en voor het facility management (schoonmaakdienst …). Zo kan IBM zich volop concentreren op het informaticagedeelte.

Colt

ENGIE Solutions onderhoudt alle datacenters van Colt in België en Luxemburg. Het Britse bedrijf heeft in België meer dan 4500 m² aan racks, verspreid over drie datacenters, waaronder een Tier3-center in Nossegem. ENGIE Solutions is verantwoordelijk voor de elektrische componenten, de HVAC, het installatiebeheer en de beveiligingssystemen. ENGIE Solutions werkt met zijn eigen slim meetsysteem om het energieverbruik te optimaliseren, met systemen voor continue verbetering en met een Facility Management Information System. Dit zorgt voor optimale procedures, een transparant beheer en heldere rapportage van alle onderhoudsactiviteiten.

1.25

Power Use Effectiveness

Tier3+

Gegarandeerde beschikbaarheid van 99,982 %

+30.000m2

In België

10.000ton

Minder CO2 uitstoot per jaar voor de ENGIE Agility Center vergeleken met een klassiek datacenter

Meer informatie over onze oplossingen voor groene datacenters?

Contacteer onze experts