ENGIE Solutions vermindert het energieverbruik in de kaasindustrie dankzij een compacte en milieuvriendelijke koelinstallatie.

Het Belgische bedrijf Vache Bleue is gespecialiseerd in de verwerking en distributie van kaas. In de uitgestrekte productieruimte in Lillois-Witterzée is het van essentieel belang dat de koudeketen wordt gerespecteerd.  Geconfronteerd met de evolutie van de energieprijzen en de milieu-uitdagingen wilde Vache Bleue echter zijn apparatuur vervangen door efficiëntere en compactere installaties.  En dit met succes!  Ontdek hoe het door ENGIE Solutions geïmplementeerde koelsysteem de kaasindustrie in staat heeft gesteld om ecologie en economie te combineren.

Het koelmagazijn in Lillois-Witterzée herbergt zeven bijna volledig geautomatiseerde productielijnen. In het verleden zorgde het bedrijf voor de conservering van zijn producten dankzij 13 freon-koelkasten en 52 verdampers.

Na een volledige energiestudie heeft ENGIE Solutions de oude freoninstallaties vervangen door een unieke ammoniak-glycol koelinstallatie. Ammoniak heeft het enorme voordeel dat het niet bijdraagt aan het broeikaseffect dat gepaard gaat met de opwarming van de aarde.

Een andere originaliteit: de koelinstallatie werd, in een specifieke container, buiten de fabriek geïnstalleerd. Deze zeer praktische modulaire oplossing is bedacht om productiestilstand tijdens de installatie te voorkomen en het transport te vergemakkelijken in geval van een eventuele verhuis!

De nieuwe apparatuur omvat ook 33 verdampers, een roestvrij stalen leidingnetwerk en een afstandsbedieningssysteem voor de installatie. In totaal is het koelvermogen 1,1 MW voor een energiebesparing van 25% per jaar.

33

verdampers

1,1MW

In totaal is het koelvermogen

25% / jaar

Een energiebesparing van ongeveer 25% per jaar

Wenst u meer informatie over onze industriële koelinstallaties?

Contacteer onze experts